Voedselpioniers Academy

Start van de 3e Voedselpioniers Academy (mei t/m juli 2021)

Voor onze 3e editie van de Voedselpioniers Academy (mei t/m juli 2021) zijn we op zoek naar boeren, telers en aanbieders uit Zuid-Holland en dit keer ook de rest van Nederland, die duurzaamheid belangrijk vinden en dat graag tastbaar willen maken voor producten die ze afzetten in de korte keten. Tijdens 3 bijeenkomsten van 3 uur maak je kennis met de "Duurzaamheidstrekker": hét impact framework voor voedsel en leer je deze duurzaamheidsevaluatie toepassen op jouw eigen producten en die van collega's uit het veld.

Vorig jaar hebben we in twee series met de eerste groepen praktijkpartners de basis gelegd voor het impact framework. We gingen met hen in gesprek over wat duurzaamheid voor hen inhoudt en hoe je dat op een zinvolle manier kunt evalueren op het niveau van productie, afzet en consumptie. Ons doel? Een begrijpelijk en zinvol duurzaamheidskeurmerk ontwikkelen dat niet vanachter een bureau is bedacht en van bovenaf wordt opgelegd, maar dat van onderaf ontstaan is met behulp van boeren en telers die zelf vaak letterlijk en figuurlijk met hun poten in de modder staan. Zodat consumenten straks eenvoudig kunnen begrijpen wát er nou precies duurzaam is aan een product en dat boeren, telers, logistieke partijen en aanbieders hun producten op een transparante manier kunnen evalueren en daarover kunnen communiceren.

Het impact framework, de duurzaamheidsaspecten en de methode zijn de afgelopen maanden steeds verder uitgewerkt met behulp van onze praktijkpartners en experts op deelgebieden. En terwijl we vorig jaar nog met een werkbestand in Excel aan de slag gingen, is er inmiddels een digitale tool ontwikkeld waarmee je producten kunt scoren en eerder verzamelde data kunt vergelijken en bewaren.

De komende maanden willen we starten met een derde groep praktijkpartners, waarmee we, in 3 bijeenkomsten van 3 uur, het gebruik van het digitale impact framework testen en met elkaar toewerken naar de implementatie ervan in de praktijk. Misschien ook wel op jouw bedrijf! Wil je graag meedoen? Stuur dan een mailtje met je naam en telefoonnummer, de naam van je bedrijf en een korte motivatie waarom het je interessant lijkt om deel te nemen naar projectleider Esther Audier, esther@rechtstreex.nl, 0681497977.

Het project Dichterbij Duurzaam Voedselpioniers wordt gefinancierd door de Kortste Weg van de Natuur & Milieufederatie Zuid-Holland. In verband met corona zullen (een deel van) de bijeenkomsten waarschijnlijk online of in aangepaste setting plaatsvinden. Voor elke bijeenkomst prikken we met elkaar een datum via Datumprikker.nl. Laat het bij je aanmelding weten als er vaste dagen of tijdstippen zijn waaraan je gebonden bent, dan proberen we daarmee rekening te houden bij het plannen van de bijeenkomsten.

Contact

Initiatiefnemer Maarten Bouten, E: maarten@rechtstreex.nl, T: 0615887510
Projectleider Esther Audier, E: estheraudier@gmail.com, T: 0681497977

Dichterbij Duurzaam Voedselpioniers wordt gefinancierd door de Kortste Weg van de Natuur & Milieufederatie Zuid-Holland.